Как да разберем, каква рам памет ни трябва

Изборът на рам памет не е никак лесна задача. В тази статия, Пласико ще даде отговори на въпросите:

  • Каква марка да изберем;
  • За какво служи;
  • Колко видове има.

Какво представлява RAM паметта

Или Random Access Memory служи за съхранение на данните, които приложенията използват активно, и на временно работещите части от операционната система. Тя не е създадена за постоянно съхранение.

Колкото повече гигабайти имате, толкова повече данни и приложения можете да съхранявате и използвате едновременно. Трябва да знаете, че веднага след изключването на компютъра, съдържанието на системната памет се изчиства.

Каква рам памет ни трябва

Преди да навлязат новите технологии, 640К ни бяха достатъчни. В днешно време дори смартфоните изискват поставянето на поне 4GB оперативна памет. Те са достатъчни за по-умерените и леки задачи.

Колкото по-малко мемори имате, толкова по-бавно и циклещо ще бъде устройството. Ако отворите няколко подраздела в браузъра, ще имате нужда от поне 8GB. Можете да добавите повече, за да може машината да работи добре.

16GB вече ще Ви очарова и дори надвиши нуждите Ви. Пласико има разнообразие от лаптопи с различни гигабайти. Варират от 8 до 64GB на достъпни цени.

Ако искате да повишите производителността на компютъра, Пласико Ви предлага най-лесния начин – обновяване на рам паметта.

Колко GB да изберем: 8, 16 или 32GB

Напоследък цените паднаха много. Точно поради тази причина хората се замислят дали да не купят повече гигабайти за своите компютри. С течение на годините, необходимостта от повече гигабайти се увеличава. 

Игри, програми и уеб страници употребяват повече рам в сравнение с минали години. Тогава геймърите можеха да се справят с 8GB, но днес това количество е твърде недостатъчно. За една игра може и да стигне, но ако се отворят допълнително няколко прозореца в интернет браузър, ние ще се нуждаем от 32GB, за да може компютърът да функционира безпроблемно.

От друга страна, прекалено много рам памет е разхищение на пари. В днешно време, всеки лев е важен. Затова трябва да изберем количеството гигабайти според целта, за която ни трябват:

  • Съществуват и 4GB, които няма да вършат особена работа. На една машина, където има повече от 6 отворени прозореца, вече са заети 4-те гигабайта;
  • 8GB са абсолютно достатъчни за хората, които не играят игри и не ползват програми, които са тежки;
  • 16GB може да се каже, че това е „златната среда“. Така можете да правите няколко неща едновременно, без да затваряте програми или раздели;
  • Големите 32GB, които дават огромна свобода на действия и отваряне на програми и прозорци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *